Skip to: site menu | section menu | main content

slabire

slabire si nutritie
Currently viewing: Nutritie » Zaharul

Zaharul

ZaharulZaharul este campion la toate categoriile de glucide rele.

Zaharul ar trebui sa fie insotit intotdeauna de simbolul pericolului deoarece ca este un produs care poate fi periculos, cand este consumat in cantitati mari, asa cum este, din pacate, cazul majoritatii contemporanilor nostri si, mai ales, al copiilor.

I-am consacrat un articol intreg, pentru ca este indispensabil sa fiti convinsi o data pentru totdeauna de rolul sau nefast in alimentatie si de consecintele sale, nu numai in privinta excesului ponderal, ci mai ales in privinta oboselii (vezi articolul asupra hipoglicemiei), a diabetului, gastritelor, ulcerelor, cariilor dentare si maladiilor coronariene.

Dar zaharul este indispensabil, poate ca va ganditi dumneavoastra. Ei bine, nu! nu este indispensabil.

Dovada este ca, timp de zeci de mii de ani, omul nu l-a avut la dispozitie si nu i-a fost rau din cauza asta, ci dimpotriva.

Zaharul, cu mai putin de doua secole in urma, era inca un produs de lux, putin accesibil pentru majoritatea oamenilor. Astazi, zaharul face aceleasi ravagii cat alcoolul si drogul la un loc.

Dar, veti intreba, daca suprimam zaharul in totalitate, cum ii vom putea pastra procentul minim indispensabil din sange? Buna intrebare!

Aflati ca organismul nu are ce face cu un aport exterior de zahar (de altfel, tocmai in acest caz este perturbat, la nivelul glicemic) caci el stie sa si-l fabrice singur, sub forma de glucoza, cand are nevoie, si asta si prefera, glucoza fiind, intr-adevar, singurul carburant al organismului.

Pe masura ce organismul isi determina singur nevoile de zahar, acesta din urma este fabricat direct din rezervele de grasime. Grasimile sunt, pur si simplu, transformate in glucoza.
De aceea, nu mai consumati zahar de acum incolo!

Din doua una: ori va lipsiti de el, si eu va felicit, ori il inlocuiti cu miere si fructe.

Back to top

eXTReMe Tracker