Skip to: site menu | section menu | main content

slabire

slabire si nutritie
Currently viewing: Nutritie » Obezitatea

Obezitatea

Obezitatea

Ingrasarea – si deci obezitatea – este un fenomen social. Este, sub-produsul civilizatiei.

De asemenea, obezitatea este inexistenta la regnul animal, cel putin la speciile care traiesc in mediul lor natural, numai animalele domesticite de om cunosc aceasta suferinta.
Paradoxal, tocmai in societatile cele mai evoluate se intalneste cel mai des excesul ponderal. Se pare ca acesta este corolarul nivelului de viata. De altfel, fenomenul a fost constatat de-a lungul intregului curs al istoriei.

Daca observam ce se petrece in societatile primitive, putem constata ca, in general, aceasta problema nu exista.

Cu unele exceptii, cei mai grasi indivizi se gaseau intotdeauna la categoriile sociale cele mai bogate.
Deseori, excesul de greutate era considerat ca o virtute. Era simbolul reusitei sociale, dar si al sanatatii infloritoare.

Nu se spunea inainte gras si sanatos?

Astazi mentalitatile au evoluat, deoarece – in afara faptului ca s-au modificat canoanele de frumusete – oamenii au devenit constienti de neajunsurile greutatii prea mari.
Obezitatea este considerata un pericol, deoarece se stie ca reprezinta un mare factor de risc pentru sanatate.

Daca analizam problema obezitatii in lume, suntem obligati sa constatam ca in Statele Unite, cea mai bogata tara din lume, este cea mai catastrofala situatie.

Ori, daca luam in consideratie modul de hrana al americanilor, este usor sa deducem ca tocmai proastele obisnuinte alimentare stau la baza obezitatii lor. Iar aceasta realitate se inrautateste pe zi ce trece.

Contrariu a ceea ce lasa sa se inteleaga unii practicieni, obezitatea nu este o fatalitate si, chiar daca originile sale sunt – in majoritatea cazurilor – ereditare, nu este mai putin adevarat ca ele sunt consecinta relelor obisnuinte alimentare.

A aborda acest subiect lasand in urma aspectul esential al problemei, inseamna a ne ocupa numai de unele simptome (greutatea), neglijand cauza. Esecul dieteticii traditionale se datoreaza tocmai acestei abordari trunchiate. In loc sa cautam sa scapam de simptome, prin intermediul unor regimuri de infometare, am face mai bine sa ne analizam de ce oare ne ingrasam? In loc sa adoptam prosteste liste de meniuri gata facute, numarand caloriile sau cantarind alimentele, mai bine am incerca sa intelegem cum ne functioneaza organismul si in ce fel va putea el sa asimileze diferitele categorii de alimente.

Slabirea si stabilizarea greutatii trec, dupa parerea mea, printr-o faza educativa obligatorie si, inainte de a incepe punerea in practica a metodei descrise in aceasta carte, eu va propun sa strabateti trei etape, care constituie o adevarata constientizare a principiilor ei.

Mai intai, constientizarea jalnicelor obisnuinte alimentare dobandite in cateva decenii, asociate cu rafinarea excesiva a unor alimente, care stau la originea destabilizarii progresive a metabolismului nostru. Aceasta situatie este cea care duce, in consecinta, la obezitate si boala.
Apoi, o constientizare a modului in care ne functioneaza corpul. Trebuie sa invatam efectiv cum ne functioneaza metabolismul, ca si sistemul digestiv.
In sfarsit, o constientizare a naturii alimentelor, a proprietatilor lor si a familiei din care acestea fac parte.
In acest fel, vom putea construi concret o dietetica inteligenta, pe baza careia ne vom asuma responsabilitatea propriului organism si vom realiza nu numai controlul alimentatiei, ci si echilibrul ponderal.

Back to top

eXTReMe Tracker