Skip to: site menu | section menu | main content

slabire

slabire si nutritie
Currently viewing: Nutritie » Hipoglicemie

Hipoglicemie

Hipoglicemie

Metabolismul este procesul de transformare a alimentelor in elemente vitale pentru corpul uman. Cand vorbim, de exemplu, despre metabolismul lipidelor, prin aceasta intelegem procesul de transformare a grasimilor.

Scopul principal al acestui articol de fata este, in realitate, studierea metabolismului glucidelor si a consecintelor acestuia.

Am vazut, in articolele precedente, ca insulina (hormonul secretat de pancreas) joaca un rol determinant in metabolizarea glucidelor. Functia de baza a insulinei este, de fapt, aceea de a functiona asupra glucozei din sange, astfel incat s-o faca sa penetreze in celule, asigurand, in acest mod, formarea glicogenului din muschi si din ficat si, uneori, depunerea de grasimi de rezerva.

Insulina elimina deci glucoza (zaharul) din sange, ceea ce are ca efect scaderea procentului de zahar continut de acesta (glicemie).

Daca pancreasul produce o cantitate de insulina prea mare si pe care o elibereaza prea des, deci daca aceasta este, de fapt, disproportionata in raport cu glucoza pe care o are de metabolizat, procentul de zahar din sange va scadea la un nivel anormal de mic. In acest caz, ne aflam in stare de hipoglicemie.
Prin urmare, hipoglicemia nu este datorata intotdeauna unei carente de zahar in alimentatie, ci unei prea mari secretii de insulina (hiperinsulinism), urmare a unui abuz anterior de zahar.

Daca, de exemplu, va simtiti dintr-o data obositi, pe la ora 11  dimineata, aceasta arata, in majoritatea cazurilor, ca procentul de zahar din sangele dumneavoastra este mai mic decat normal. Va aflati in situatia de a avea hipoglicemie.

Daca ingerati o glucida rea, sub forma unui fursec sau a unor dulciuri oarecare, aceasta va fi transformata foarte repede in glucoza. Prezenta glucozei in sange va face sa creasca procentul de zahar si veti simti, efectiv, o anumita ameliorare. Dar glucoza din sange va declansa automat o secretie de insulina, care o va face sa dispara, restituindu-ne hipoglicemia cu un procent de zahar si mai scazut decat la inceput. Acesta este, de fapt, fenomenul care va declansa cursul vicios ce duce negresit la abuzuri.

Un mare numar de specialisti explica, de altfel, alcoolismul ca fiind consecinta unei hipoglicemii cronice. De indata ce alcoolicului ii scade procentul de zahar din sange, acesta se simte rau si este incercat de dorinta de a bea. Alcoolul este foarte repede transformat in glucoza, procentul de zahar din sange se mareste, iar bautorul simte o mare usurare. Din nefericire, senzatia de bine va disparea foarte rapid, caci insulina va face sa scada si mai mult procentul de zahar din sange.

La cateva minute dupa ce si-a terminat primul pahar, alcoolicul resimte o nevoie si mai mare de a bea altul, pentru a face sa dispara – din nefericire, pentru un timp prea scurt – efectele insuportabile ale hipoglicemiei. Astfel, intelegem mai bine fenomenul de “lipsa”.
Adolescentii, mari consumatori ai bauturilor foarte dulci, au o curba glicemica a carei configuratie seamana cu dintii de ferastrau, aproape ca la alcoolici. De aceea – medicii americani au constatat acest fapt – situatia respectiva ii predispune pe tineri la alcoolismul care bantuie, de altfel, din ce in ce mai mult in campusurile universitare. Organismul lor este, intrucatva, pregatit si aproape programat pentru a trece de la bauturile racoritoare la alcool. Acesta este un motiv in plus pentru a atrage atentia parintilor asupra riscurilor potentiale ale abuzului de glucide rele.

Simptomele de hipoglicemie sunt urmatoarele:
– oboseala brusca,
– iritabilitate,
– nervozitate,
– agresivitate,
– nerabdare,
– neliniste,
– cascat, lipsa de concentrare,
– dureri de cap,
– transpiratie excesiva,
– palme umede,
– randament scolar scazut
– tulburari digestive,
– greturi,
– dificultati in exprimare.

Lista nu este exhaustiva dar este evident impresionanta. A fi in stare de hipoglicemie nu inseamna ca aveti toate aceste simptome si nici nu inseamna nici ca aceste simptome apar in mod permanent. Unele sunt foarte efemere si pot disparea dupa ce mananci ceva. Ati observat, de exemplu, ca unele persoane devin treptat nervoase, instabile, chiar agresive, pe masura ce se apropie ora la care iau masa.

Printre aceste simptome este unul, totusi, mai frecvent decat, celelalte, pe care l-ati remarcat, probabil, chiar la dumneavoastra si la cei din jur: este oboseala. O caracteristica a epocii noastre este, intr-adevar, generalizarea oboselii.

Cu cat dorm, se distreaza si au mai mult timp liber, cu atat oamenii sunt mai obositi. Dimineata, cand se scoala, sunt deja “istoviti”, la sfarsitul diminetii, nu mai pot sa reziste. In primele ore ale dupa-amiezii dorm cu capul pe birou. Este oboseala brusca de dupa masa de pranz. La sfarsitul zilei de lucru, isi epuizeaza ultimele resurse pentru a se intoarce acasa. Se tarasc, literalmente. Seara nu fac nimic, motaie in fata televizorului. Noaptea, isi cauta somnul. Cand l-au gasit, a venit timpul sa se scoale si un nou ciclu reincepe. Atunci, invinovatesc stresul vietii moderne, zgomotul, transportul, poluarea, lipsa de magneziu, iar pentru a lupta impotriva acestui fenomen, nu stiu ce sa faca altceva decat sa bea cafea tare, sa ia vitamine si saruri minerale sau sa faca yoga. In majoritatea cazurilor, oboseala este o problema de glicemie si de dezechilibru alimentar.

Procentul de zahar din sangele contemporanilor nostri este, in mod cronic, anormal de scazut. Iar aceasta situatie este consecinta directa a unei alimentatii excesiv de bogate in glucide rele. Prea mult zahar, prea multe bauturi dulci, prea multa paine alba, prea multi cartofi, paste, orez alb si biscuiti care genereaza o secretie excesiva de insulina.

Mult timp a existat convingerea ca numai oamenii care au tendinta de a se ingrasa cu usurinta pot fi hipoglicemici. Dar studii recente efectuate in special in Statele Unite, au aratat – in ultimii 10 ani – ca si foarte multi oameni slabi sunt afectati de hipoglicemie, din cauza consumului excesiv de zahar si de glucide rele. Diferenta dintre cele doua categorii se afla la nivelul metabolismului: primii se ingrasa, pe cand cei din urma nu: Totusi, in ceea ce priveste procentul de zahar din sange, fenomenul si consecintele sale sunt aceleasi.
Studiile pun in evidenta si faptul ca femeile sunt deosebit de sensibile la variatiile glicemice. Se crede ca aceasta ar fi o explicatie pentru frecventele lor schimbari de dispozitie. In orice caz, s-a dovedit ca depresiile post-natale sunt o consecinta directa a starii hipoglicemice legate de nastere.

Daca veti pune cu seriozitate in practica metoda prezentata in paginile acestui sit, veti putea constata rapid, in afara de pierderea in greutate, si alte consecinte pozitive. Veti regasi, efectiv, mai multa bucurie de a trai, mai mult optimism si vitalitate. Daca aveati stari de oboseala brusca, nu le veti mai avea. Veti fi ca noi, din punct de vedere fizic si mental.

Suprimand consumul de zahar si limitandu-l pe cel de glucide rele, deci suprimand orice secretie excesiva de insulina, procentul de zahar din sange se fixeaza la nivelul sau ideal. Organismul isi regaseste treptat instinctul de a fabrica el insusi zaharul de care are nevoie, din grasimile de rezerva. Numai cu aceasta singura conditie procentul optim este asigurat.

Dupa opinia medicilor si a specialistilor cu care am colaborat, hipoglicemia este una dintre afectiunile cele mai prost diagnosticate. Caci simptomele sunt atat de numeroase si variate, incat medicii generalisti nu o admit decat foarte rar. Unul dintre motive ar fi, se pare, o proasta informatie asupra subiectului, de care invatamantul medical se ocupa doar cateva ore, in toti anii de studiu.

Dar cel mai bun mod de a sti daca sunteti sau nu hipoglicemici este de a pune in practica regulile alimentare enuntate in acest sit. La mai putin de o saptamana dupa ce ati inceput, veti constata, cu entuziasm o fenomenala ameliorare a “formei”. Veti descoperi “aceasta vitalitate pe care o aveati in dumneavoastra” si care – in ciuda consumului de apa minerala medicinala – nu s-a exteriorizat pana acum.

De cele mai multe ori, oboseala inexplicabila isi poate gasi originea in carenta de vitamine, saruri minerale si oligo-elemente. Adeptii regimurilor hipocalorice sunt lipsiti de aceste elemente, datorita cantitatilor mici de alimente ingerate. Fenomenul este accentuat si de faptul ca solul, prea solicitat, este saracit de aceste substante.

De aceea, pentru a fi in forma, trebuie sa mancati fructe, legume, cereale neprelucrate, paine integrala si sa consumati uleiuri vegetale in cantitate mica. Astfel, veti avea asigurata portia corectata de micronutrimente, ceea ce va garanteaza o functionare optima a organismului dv.

Back to top

eXTReMe Tracker