Skip to: site menu | section menu | main content

slabire

slabire si nutritie
Currently viewing: Nutritie » Fructe + proteine

Fructe + proteine

Fructe + proteine

Prima faza a digestiei proteinelor are loc in stomac, datorita rolului activ al enzimei numita pepsina, care se dezvolta in mediul acid creat de sucurile gastrice.

Ati fi indreptatiti sa credeti ca, daca pepsina nu se dezvolta decat in mediul acid, atunci ingestia fructelor acide ar trebui sa fie in armonic cu proteinele. Ei bine, nu este deloc asa! Pentru ca, de, indata ce aciditatea proprie fructului se dezvolta in cavitatea bucala, se petrece o perturbare a conditiilor de elaborare a pepsinei, a carei secretie este oprita.

Prin urmare, daca fructele si proteinele sunt ingerate impreuna, fructul (ca si in primul exemplu) va fi imobilizat – si mai mult timp decat cu amidonul – in stomac, unde va fermenta. In absenta pepsinei, stomacul nu va incepe digerarea proteinelor si, ca urmare a acestei insuficiente metabolizari, ele vor intra – o data ajunse in intestinul gros – intr-o putrefactie anormala, ale carei reziduuri toxice vor trebui sa fie eliminate de catre organism.

Una dintre regulile de baza ale metodei de alimentatie expuse in acest sit (al carei obiectiv este pierderea kilogramelor excedentare si pastrarea pentru totdeauna a greutatii ideale) este aceasta: evitati sa mancati glucidele rele impreuna cu carnea (proteine + lipide).

Eu insumi am suferit, mai multe zeci de ani, de tulburari gastrointestinale. Pentru asta, am mers la cei mai mari specialisti din tara. De fiecare data, am iesit din cabinetul lor cu o lista impresionanta de medicamente care nu numai ca nu-mi aduceau nici o ameliorare, dar unele imi provocau efecte secundare mai rele decat boala de care sufeream.

Interlocutorii mei, la care imi fixam cu multe luni inainte o consultatie, erau foarte incurcati cand le explicam ca imi cadea |parul de la optsprezece ani, in timp ce in familia mea nu avusese nimeni chelie, si – mai ales – ca, imediat cum incepeam sa beau |sau sa mananc, transpiram din abundenta in cap.
In cele din urma, am renuntat sa mai gasesc o solutie, atat de enigmatica era problema mea pentru domnii de la Facultate. Cu putina vointa si multa filosofie ajungi sa te obisnuiesti cu toate. Dar apoi, ca prin farmec, simptomele acestea au disparut subit acum cativa ani. Stiti de ce?

De-abia mai tarziu, atunci cand am studiat in profunzime nutritia, spre marea mea uimire, am facut legatura dintre noile reguli de alimentatie pe care le adoptasem si disparitia totala a relelor de care suferisem.
Pe de alta parte, din cea mai frageda copilarie, sufeream de angina cronica. Cel mai mic curent, cea mai mica diferenta de temperatura erau invariabil urmate de o angina. Nu trecea nici o luna din an, fara ca gatul sa nu-mi dea de lucru.

Fiind putin cam alergic la penicilina, recurgeam, in mod obligatoriu, la medicamente mai putin eficace si, in special, la leacurile babesti.

Trebuie sa fi avut vreo zece-doisprezece ani cand, intr-o minunata zi de vara, in timp ce zaceam in fundul patului, un batran medic de tara mi-a spus, varandu-mi degetele lui groase in gura: “Cel mai bun leac al anginei este sa mananci branza camembert bine facuta si sa-ti clatesti gatul din abundenta cu Bordeaux vechi”.

Am ciulit bine urechile la vorbele lui. Colegii mei din studentie isi mai amintesc, cu siguranta, ca nu plecam la drum decat rareori fara branza si sticla mea de vin rosu. Era un medicament cu adevarat eficace.  Si, cu toate ca Asigurarile sociale nu mi l-au rambursat placerea tratamentului a fost, la urma urmei, o compensatie acceptabila.

La foarte scurta vreme dupa ce incepusem sa aplic cu seriozitate principiile alimentare care fac obiectul acestui sit, cei din jur au observat ca nu mai avusesem de multa vreme angina. Dar era inca prea devreme ca sa fac o legatura intre cauze si efect.

La cativa ani dupa aceea, pentru mine devenise evident faptul ca angina cronica imi disparuse complet, ceea ce nu inseamna – dupa cum ati inteles – ca branza camembert si vechiul Bordeaux au fost lasate pentru totdeauna in dulapul cu medicamente.

Back to top

eXTReMe Tracker