Skip to: site menu | section menu | main content

slabire

slabire si nutritie
Currently viewing: Nutritie » Fructe + amidon

Fructe + amidon

Fructe + amidon

Fructul care contine fructoza (monozaharida sau zahar simplu), ramane foarte putin in stomac, deoarece este digerat, aproape in intregime, de catre intestinul subtire.

In schimb, amidonul (faina, fainoase etc.) incepe sa fie metabolizat inca din cavitatea bucala, unde, multumita actiunii ptialinei, enzima din saliva, se transforma m maltoza. Apoi, sta catva timp in stomac, pentru a fi dupa aceea “digerat” complet in intestinul subtire. Se stie ca datorita maltazei (enzima din secretia pancreatica), maltoza se transforma in glucoza care este asimilata direct de sange.

Daca fructul este mancat o data cu amidonul, se produce fenomenul urmator: aciditatea fructului va distruge ptialina care, din aceasta cauza, nu-si va mai indeplini rolul de catalizator pentru amidon. In loc de a trece direct in intestin, fructul va ramane impreuna cu amidonul in stomac. Caldura si umiditatea de aici vor face ca fructul – care contine un zahar simplu – sa inceapa sa fermenteze. Aceasta fermentatie va continua in intestin, antrenand-o si pe cea a amidonului, care, in ciuda actiunii amilazei (alta enzima din secretia pancreatica), nu se va transforma decat foarte putin in maltoza (si apoi in glucoza). Amidonul neprelucrat va incepe, la randul sau, sa fermenteze pana in colon.

Consecintele tuturor acestor fenomene:
– balonare,
– gaze,
– iritatia intestinelor,
– deteriorarea vitaminelor din fruct,
– risc de constipatie etc.

Back to top

eXTReMe Tracker